1
nov

Süllyedések, repedések javítása

Posted by qpress 0 Comments

Az épületszerkezetek egyenetlen süllyedésének jól látható jelei a repedések, melyek kialakulásával a szerkezetek közötti kapcsolatok meggyengülnek, megszűnnek, veszélyeztetve ezzel az épület állékonyságát. Hagyományos kengyelezések és egyéb megerősítések a tapasztalatok szerint általában nem vezettek célra, hiszen ezek a szerkezetek egy idő után önálló életet élve meglazulnak, korrodálnak, illetve a befogatási pontokon újabb repedések kialakulásához vezetnek.

Cégünk évek óta általánosan alkalmazza a BRUTT SAVER technológiájú szerkezeterősítési eljárást, az altalaj stabilizálási munkák sokszor kézenfekvő folytatásaként. A technológia lényege, hogy a szerkezet fugarendszerében kialakított horonyba speciális ragasztóhabarccsal ausztenites korrózióálló acélspirálok kerülnek beépítésre, mely a szerkezet együttdolgozását elősegíti, illetve a kialakuló feszültségeket egyenletesen elosztja. A technológia a lehető legkevesebb roncsolással jár, a környezet zavarása a munkavégzés közben minimális.

Kisebb repedéstágasság esetén, illetve a fent részletezett acélspirálos megerősítés kiegészítéseként a repedések erőzáró injektálását is elvégezzük. A technológia alkalmazása során a repedéseken varratszerűen keresztülhatoló injektáló furatokba nyomástartó pakkereken keresztül juttatjuk be a speciális műanyag emulzióval módosított zsugorodáskompenzált üregkitöltő cementhabarcsot kb. 8-10 bar nyomáson. Az eljárás már nem nyíló repedések esetén alkalmazható.