10
Sze

Légpórusképző adalékszer gyártás

Posted by qpress 0 Comments

A piaci rést felismerve cégünk 1996 óta gyártja a DÉR POR® márkanevű, saját fejlesztésű légpórusképző habarcs adalékszert, amely kedvező költsége és kiváló anyagtulajdonságai révén hamar kedvelt lett a felújításokban dolgozó szakemberek körében.

A felújító vakolatok szerepe

Szigeteletlen, vagy működőképes vízszigeteléssel nem rendelkező épületszerkezetek esetén amennyiben a szerkezeteket a talaj felől tartós vízterhelés éri, a felszívódó nedvességgel együtt a talajban levő, vízoldható sók (SO42-, Cl és NO3) is a szerkezetbe jutnak. A szerkezeten belüli eltérő nedvességtartalom miatt a nedvesség a kisebb ellenállás irányába – a felület felé – vándorol, ahol elpárolog. A nedvesség távozásával a só kristályosodik, amely folyamat, mivel jelentős térfogat-növekedéssel jár, károsítja a szerkezetek felületeit (leggyakrabban a vakolatokat és festékeket).

A felújító vakolatok szerepe a nedvesség elpárologtatása mellett a sók tárolása, mechanikai ellenálló képesség a különféle vegyi hatásoknak.

Alkalmazási terület

A DÉR POR® légpórusképző poradalékkal készített vakolat előnyösen alkalmazható az alábbi estekben:

  • Bármely rendszerű és anyagú falazatok kiszárítására, ahol a szerkezetben jelen levő nedvesség kapilláris eredetű és a relatív nedvességtartalom az 50%-ot nem haladja meg.
  • Pincék oldalfalainak szárítására. (talajvíznyomás esetén nem használható, csak a nedvességhatás megszüntetése után szárító jelleggel)
  • Hőhidak, gombás felületek megszüntetésére vakolatcserével
  • Páraáteresztő, víztaszító vakolatok, lélegző cementlábazatok készítéséhez
  • Utólagos vízszintes falszigetelések esetén a szigetelési sík felett bennmaradó nedvesség gyors kiszárítására
  • Habosított betonok, aljzatok és kitöltő betonok készítésére, ahol a jó hővezetési tényező és a csökkentett súly követelmény
  • Felnedvesedett falakra utólagosan készülő téglaburkolatok habarcsanyagaként. (pl. lábazati burkolat)
  • Szigeteletlen pincék, alagsori helyiségek oldalfalainak utólagos tégla- vagy kőburkolattal való ellátása esetén ágyazó és fugázó habarcsnak

Nedves falakra gyakorolt szárítóhatás

Termékünk por alakú, igen felületaktív adalékszer, amely kettős hatást fejt ki a habarcsban. Az adalékszer a keverővíz hatására minden építőanyag szemet vékony hidrofób filmréteggel von be, ami a vakolatot a kiszáradás után víztaszítóvá teszi.

A habarcsban az adalékszer hatására a mikrolégpórusok átmérője megnő, az egyes buborékok átmenő, hidrofób felületű, nyitott pórusokká alakulnak át, amelyek átmérője a kapilláris pórusokénak többszöröse, mennyisége pedig kiszáradás után 35-45%.

A vakolaton keresztül a pórusméret és a hidrofób kezelt felület miatt a víz csak pára formájában képes áthatolni, a vakolat belső laza szerkezete állandóan száraz marad, így a falban vizes oldat formájában jelenlévő SO42-, Cl és NO3 anionok sem kerülnek a vakolatba. A vakolat ezen tulajdonsága miatt a pórusok nem telítődnek sókkal, a sókiválás megakadályozható.

derpor