8
dec

Alkalmazástechnika

Posted by qpress 0 Comments

 a.) A vakolási magasság helyes megválasztása

Amennyiben nedvességmérő műszer nem áll rendelkezésre, úgy a gyakorlati tapasztalatok alapján a vakolatcsere határát legalább a falvastagság mértékével a látható nedvességhatár fölött kell kijelölni.

videofájl letöltése (3,5 MB) >>

b.) A felület előkészítése

A kijelölt magasságig a vakolatok teljes eltávolítása és a felület portalanítása szükséges. Tégla- vagy kő falazatok esetén 1-2 cm mélységig a fugák kivésését is el kell végezni. A padlóburkolatok lábazati szegélyezését szintén el kell távolítani. Az omlásokat a vakolásra használandó habarccsal lehet kifalazni.

videofájl letöltése (5 MB) >>

c.) A habarcskeverék összeállítása

50 kg cementet 3 kg adalékszerrel szárazon homogénné kell keverni. Nagyobb nedvességtartalmú falak esetén az 50 kg cementhez felhasználandó adalékszer mennyisége 4 kg.

Adagolás:

1 térfogat adalékkal kevert cement
3 térfogat mosott (iszapmentes) homok
kb. 0,5 térfogat keverővíz

A KEVERÉKHEZ MÉSZ HOZZÁADÁSA TILOS !!!

A keverővíz hozzáadásánál a túladagolást kerülni kell. Keverés közben az anyag fellazul, térfogata nő (habosodik). A keverési idő 10-15 perc. A jól kevert habarcs laza szerkezetét 2-3 óráig is megtartja anélkül, hogy felületén a keverővíz kiválna.

videofájl letöltése a keverés megtekintéséhez (8,6 MB) >>

d.) A vakolat felhordása

A téglafelületet gúzolni nem szükséges, csak abban az esetben, ha a falazat erősen sóterhelt. Erre a célra speciális sóátalakító, sótalanító szereket javaslunk. Száraz felületeken való alkalmazás előtt tiszta vízzel való előnedvesítés szükséges.

A vakolás hagyományos kőműves-technológiával készül több rétegben felhordva. Az elkészített vakolat minimális vastagsága 2,5 cm!

Kerülni kell az anyag betömörítését! A vakolat felhordásához műanyag szerszámok használata javasolt. Egy ütemben csak annyi vakolat vihető fel, amely folyamatos munkavégzéssel még elsimítható. Az új réteget a már felhordott réteg meghúzása után, de még a megszilárdulás előtt kell felhordani, a “friss a frissben” technológia szabályai szerint.

Kőporos homlokzat javításához a homokadalék mennyiségének fele kőporral helyettesítendő. A felület struktúráját az eredeti felületképzéshez kell igazítani. Átfestés után a javítás nem szembetűnő.

Kőporos homlokzat javítása esetén a habarcs előállítása úgy történik, hogy a homokadalék 50%-át kőporral helyettesítjük. A felületet az eredeti felület mintájára kaparjuk. Átfestés után a javítás nem szembetűnő.

videofájl letöltése (11,6 MB) >>